TERMÉKEK

Vissza
WPC KERÍTÉS Fém táblás kerítés Alumínium léckerítés Fa kerítés Tekercses drótkerítés Gabion, kőkosár Kapuk Belátásgátló Beton és kő lábazatok Kerti kiegészítők Rögzítők és lefogók Oszlopok és oszloptartozékok

Famintás kerítések- Összehasonlítás

2024.05.08

Ha hosszú távra tervezünk például kerítés vásárlással, természetes, hogy belegondolunk, hogyan fog az a termék öregedni. Vannak olyan garanciák, amik biztosítanak afelől, hogy pár év múlva még mindig funkcionálni fog. Garantálhatja a gyártó vagy forgalmazó, vagy mi magunk utánajárhatunk a kerítés típusának és megnézhetünk több éves referenciákat. Arról azonban senki nem fog minket biztosítani, hogy amit választunk, az 10-15 év múlva is tetszeni fog nekünk, vagy egyáltalán divatos lesz még.

Ezért sokan egy nagyobb befektetés esetén klasszikus formák választanak, amik sosem mennek ki a divatból. A fa és famintázatú kerítések népszerűsége pont ezért töretlen.

Manapság azonban már nem csak fa, hanem fát imitáló kerítésből is széles a választék.

Szeretnénk a hagyományos típusok és természetes stílus kedvelőinek segítséget adni, milyen kerítések közül választhatnak és melyiknek milyen előnyei és hátrányai vannak.

Ebben az írásunkban a nálunk kapható fa táblás kerítéseket, alumínium és WPC léckerítéseket hasonlítjuk össze.

 

Esztétika:

Mivel a WPC és az alumínium léc számos típusa is azzal az igénnyel készül, hogy hosszú távú, tartós alternatívája legyen a fa léckerítéseknek, nem meglepő, hogy távolról nagyon hasonlítanak és igyekeznek ugyanolyan hangulatot visszaadni, mint a deszkakerítések. A WPC illetve alumínium lécek azonban egy sémára készülnek. A lécek egységesek, ezért rendezettebb és valamivel modernebb megjelenésűek. A valódi fa kerítésekben, azonban mindig van egy kis változatosság, mivel egy természetes anyag, amikben vannak rostok, görcsök, rések, ezért rusztikusabb megjelenésűek, és ez az, amit egyelőre nem fogunk megkapni a WPC vagy alumínium lécektől, és ez az organikusság, amibe a fa kerítések kedvelői beleszeretnek.

Azonban a fa kerítések az idő múlásával veszthetnek szépségükből, ha nem végezzük el a szükséges festést, karbantartást. A WPC illetve alumínium lécek viszont  kevésbé fakulnak, nem vesztenek a tartóságukból, nem korhadnak. Nincs szükség nagyobb karbantartásra, nem kell őket csiszolni, festeni, lakkozni sem, ez tehát azt is jelenti, hogy hosszú távon újszerűek maradnak még gondozás nélkül is.

Árak:

Az árak meghatározása nem egyszerű, mert egyrészről több kiadásra is gondolni kell: beszerzési, telepítési és fenntartási költéségek. Másrészt a kerítések számos variációja megépíthető. Például kombinálhatjuk az anyagokat, felújíthatunk egy régi kerítést a lécek cseréjével, de más lesz a kiadás összege, ha egy teljesen zárt alumínium vagy WPC léckerítést szeretnénk, mint ha kisebb vagy esetleg nagyobb léctávolságokkal szereltet.

Jelenleg termékkínálatunkban ha négyzetméter árat nézünk, a fa táblás kerítések a legolcsóbbak, majd a WPC lécek, majd az alumínium. De ahogy említettük, sok tételt kell számításba vennünk: milyen oszlopokkal, rögzítőkkel, milyen magas kerítést szeretnék. Kerítéstervező programunkkal, megadhatja a kerítése paramétereit és egy kattintás után megtudhatja, milyen kiegészítőkre lehet szüksége, illetve milyen összeget  tesz ki a kerítés anyaga. Tervezőnket ITT találja.

Fontos még hogy ön szeretné-e megépíteni a kerítését, vagy szakértő telepítőkre bízza azt. Ha az utóbbi, esetleg vásárlás előtt érdemes lehet egy ajánlatott kérni minden típus szerelésére, ami szóba jöhet.

Telepítőnk listáját ITT találja.

Van azonban még egy tétel, ami nehezebben számolható, ez pedig a karbantartási költségek. A WPC és alumínium kerítések szinte teljesen gondozásmentesek. Ez azt jelenti, hogy nem kell festékre, csiszolópapírra, szakemberekre költenünk még hosszú évekig. A fa kerítésekre sajnos ez nem igaz. Jó, ha minden évben ellenőrizzük a kerítés állapotát, van-e rajta korhadás, sérülés, fakulás. A hibákat pedig hasznos minél előbb javítani, ez pedig bizonyos költségekkel járhat, ami a sérülés nagyságától függ.

Megfigyelhető, hogy fa táblás kerítéseket inkább oldalsó kerítésként használják, míg WPC és alumínium léceket frontkerítésként. Ennek több oka van, egyrészt a front kerítés általában rövidebb, így pedig a drágább beszerzési költségű alumínium és WPC léckerítések utcai kerítésként kisebb kiadást jelentenek, mint oldalsóként. Másrészt hosszabb ideig maradnak esztétikusak, és mégiscsak ez az, ami meghatározza az utcaképet és otthonunkat is.

Harmadik oka, hogy fa kerítéseink esetében  gyakori, hogy szeretnénk, ha a szomszédban pihenő lakó nem látna át a mi udvarunkba, illetve így valamivel kevesebb hang is jut át, tehát a nyugalmunkat szeretnénk vele biztosítani. Oldalsó kerítés sokkal inkább funkcionális, így ha a fa kerítés már kicsit megszürkül, vagy kisebb sérülései vannak, de még stabil és biztonságos, nem annyira zavaró, mint ha azt naponta több tucat vagy több száz ember látja.

Telepítés:

Ahogy már korábban utaltunk rá a telepítés költsége és ideje is változó, sok tényező befolyásolja. Mivel azonban fa táblás kerítés esetében egy akár 180 -200 cm magas tábla felszerelésével elérjük a kellő magasságot, addig a 10-20 cm magas alumínium és WPC léceket egyenként kell egymás fölé szerelni. Befogó keretként  U profilú vagy L profilú lécek használatával, felfúrhatjuk, rögzíthetjük a meglevő vagy  választott új oszlopra, vagy speciális alumínium U profilú oszlopba felülről egyszerűen becsúsztathatjuk. A telepítés tehát nem bonyolult, házilagosan kivitelezhető.

Fa tábla esetében használhatunk oszlop típustól függően szerelőfüles vagy L profil sarok rögzítést.

Ami megkönnyíti az alumínium és WPC lécek szerelését, az a súly. Ezek könnyű anyagok, és egész egyszerűen könnyebb őket a helyükre emelni, mint egy akár 15-20 kilogrammos fa táblát.

Mindhárom típus telepítésről útmutató videókat a Youtube csatornánkon talál: ITT

 

Tartósság

Ahogy már említettük a WPC és alumínium  lécek tartósabbak, mint a fa kerítés. A fa kerítés életartama azonban jelentősen kitolható, ha elvégezzük a szükséges karbantartást. Mire figyeljünk?:

Minden évben ellenőrizzük a korhadást, penészedést, rovarkárt. Emellett tavasszal  és ősszel tisztítsuk meg a rá tekeredő és ráhulló növényektől. Az élő növények szétnyomhatják a lamellákat, az elhullottak pedig segítik a korhadást azzal, hogy visszatartják a vizet. A nedvességtől  a fa kerítést óvni kell, amihez nagy segítségünkre lesz egy jó minőségű kültéri lazúr vagy festék. A termékeink gombaölő szerrel kezeltek, ami megelőzi a penészedést, mégis ajánlatos telepítés előtt lekenni őket.

A fa kerítések karbantartásáról és felújításáról bővebben is írtunk: ITT

Az alumínium és WPC kerítésekkel nem lesz ilyen gondja. Nagyjából 30 év az élettartamuk, míg a fa kerítéseké rendszeres karbantartással kb. 15-20.

Környezeti hatás

A WPC fa-műanyag kompozit anyag, sokan ezért attól tartanak, hogy nem jó műanyagot bevinni a kertbe, de a WPC nem porlik, nem töredezik, mint más csak műanyag kerítések, így nem kerül műanyag a talajba. Megnyugtató lehet még a természetkedvelő tulajdonosoknak, hogy a WPC termékek sokszor újrahasznosított anyagból készülnek, tehát hulladékból, ami máskülönben szeméttelepen, vagy hulladékégetőben végezné. Viszont hosszú élettaramra számíthatunk, vagyis akár 30 éven át nem kell vásárolnunk újabb kerítést. Emellett nem kell vegyszerekkel sem kezelni, sem festeni, sem rozsdaölő szerrel  vagy hasonlóval  gondozni. Igaz ez a gondozásmentesség az alumínium lécekre is. Az alumínium kerítések is sokszor újrahasznosított anyagok, mivel, és ez jó hír a jövőre is, hogy számtalanszor újrahasznosíthatók. Tehát ha sok-sok év múlva cserélni kell, leadhatjuk az alumínium anyagot egy feldolgozóban.

Fa kerítések esetében sokan azon szomorkodnak, hogy  fákat kellett kivágni az elkészítésükhöz. Termékeink fenntartható és felelős erdőgazdálkodásból származó fából készülnek. Ez azt jelenti, hogy a fákat kifejezetten a gyártás miatt  ültették, és kivágásuk után újabbakat ültetnek. A fa megújuló erőforrás.

Ha környezetbarát kerítéseket keres, olvassa el kapcsolódó cikkünket: MILYEN KERÍTÉST VÁLASSZAK, HA FONTOS NEKEM A KÖRNYEZETVÉDELEM?

 

Kérdéseivel keresse bátran szakértő kollégáinkat: Ügyfélszolgálat

ajánlott
bejegyzéseink

5 ok a teljesen zárt kerítés mellett

Akár a külvárosban, akár egy forgalmas környéken él, jó, ha van egy kertünk, amiben élvezhetjük otthonunk nyugalmát és kényelmét. Ennek biztosítására pedig legjobb választás a teljesen zárt kerítés.

2021.09.03

belátásgátló

WPC kerítés- Melyiket válasszam?

Webshopunkban már két típusú wpc deszka közül is választhat. De melyik az, ami önnek a legmegfelelőbb. Ehhez kicsit rá kell látni a telepítés módjára. Segítünk!

2022.02.11

ajánló wpc

Miért válassza a WPC-t a fa vagy fém táblás kerítés helyett?

Mik a WPC deszkaerítés előnyei, miért válasszuk ezt a terméket? Segítünk.

2022.06.03

ajánló wpc

A fából készült kerítés fő elemei

Miből épül fel a fa kerítés, és miylen típusok közül választhatunk? Segítünk.

2022.08.12

fa

Fa kerítések és a vízkár-Hogyan tehetünk ellene?

A fa táblák különösen érzékenyek a nedvességre, melytől megindul a korhadás. Hogyan tehetünk ellene? Segítünk

2022.10.07

fa hasznos

Alumínium vagy acél kerítés? Melyik a jobb választás?

Fém kerítéseink között találhat acél és alumínium kerítést is. De melyik a legjobb választás? Segítünk.

2023.01.20

fém összehasonlítás

A WPC kerítések karbantartása

Bár a WPC egy gondozásmentes anyag, így is tudunk tenni azért, hogy minél tovább esztétikus maradjon. Ha WPC kerítsése van vagy szeretne,ezeket a pontokat vegye sorra.

2023.09.01

wpc

Az alumínium kerítés előnyei

Ha ön kerítést keres és a kovácsoltvas vagy a fa kerítésen gondolkodik, önnek biztosan első számú szempont a külalak, viszont e két anyag sok gondozást igényel, ezért olvassa el, miért érdemes alumínium kerítést választania, hátha meggyőzzük.

2023.09.21

fém ajánló alumínium

Minden, amit az alumínium kerítésekről tudni kell

Beszéljünk egy kicsit az alumínium léckerítésekről! Igaz, hogy teljesen gondozásmentes, nagyon sokoldalú, és könnyen telepíthető? Ez lenne a legjobb választás, ha kerítést szeretne? Mindez hihetetlenül jól hangzik, ugye? Most mutatunk néhány szempontot, a

2024.04.22

alumínium